Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi ruskie z miętą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Farsz
  • 600 g  ugotowanych ziemniaków
  • 400 g  twarogu
  • 150 g  sera feta
  • 3 sztuki cebule
  • 2 łyżki  masła klarowanego
  • 3 łyżeczki  mięty
  • sól
  • pieprz
    Ciasto zaparzane
  • 500 g  mąki pszennej
  • 250 ml  gorącej wody
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka  soli
    Dodatkowo
  • listki bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Listki mięty drobno posiekaj.
  2. Gotowane ziemniaki zmiel razem z twarogiem. Dodaj do nich podsmażoną cebulę i posiekaną miętę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę.
  3. Ciasto zaparzane: Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, olej i wymieszaj. Gotującą wodę wlej na mąkę i odstaw, żeby woda przestygła. Gdy przestygnie, zagnieć szybko gładkie ciasto.
  4. Podziel ciasto na 3 części. Każdą rozwałkuj, wytnij szklanką krążki i jeszcze trochę rozwałkuj. Na środek każdego placka nakładaj farsz serowo-miętowy. Składaj w 1/3 średnicy, żeby do połowy przykryć farsz. Narożnik powstały po złożeniu ciasta złóż ukośnie i lekko dociśnij. Tak samo zrób z drugim rogiem. Czynność powtarzaj, zaplatając warkoczyk. Przy każdym przełożeniu dociskaj ciasto, żeby się skleiło.
  5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju i 2 łyżeczek soli. Na gotującą się wodę wrzucaj pierogi i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
  6. Gotowe pierogi podawaj udekorowane listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE