Dzisiaj jest: Czwartek, 27.01.2022 Imieniny: Jana i Przybysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 3/4 szklanki  ciepłej wody
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżka  oleju
    Farsz
  • 200 g  białego półtłustego sera
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka mała cebula
  • 2 łyżki  oliwy
    Dodatkowo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do środka wbij jajko, wsyp sól i przemieszaj nożem. Wlej wodę i olej. Zagnieć ciasto, przełóż je do miski, zakryj talerzem i odstaw na 60 minut.
  2. Farsz: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Ser zmiel razem z ziemniakami. Dodaj cebulę i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Pierogi ruskie: Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdym kole ułóż łyżeczką farsz i zlepiaj brzegi tak, aby powstały pierogi. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut, od momentu wypłynięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE