Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka pszenna
- 1 sztuka jajka
- 2/3 szklanki woda
letnia
- Farsz:
- 500 g ziemniaki
- 200 g twaróg
- 1 sztuka cebula
- 30 g masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieć elastyczne ciasto. Następnie je przykryj i odstaw na 30 minut.
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i przestudź. Następnie zmiel razem z twarogiem. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do masy twarogowo-ziemniaczanej i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż porcję farszu i sklej ciasto formując pierożki.
- Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Źródło przepisu: Moja kuchnia