Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi twarogowo-jagodowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Dodatek twarogu do jagód wzbogaca smak farszu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 500 g  mąka pszenna
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 1 szklanka  woda
    letnia
    Farsz:
  • 500 g  twaróg
    półtłusty
  • 1 szklanka  jagody
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
    Do polania i posypania:
  • 3 łyżki  cukier
  • 3 łyżki  śmietana kwaśna
    12%

Sposób przyrządzania:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę - zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
2. Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
3. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia - ok. 2 minuty.
4. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną 12% i posypane cukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE