Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 2.5 szklanki mąka
+do oprószenia stolnicy - 3 łyżki olej
- 2/3 szklanki woda
gorąca - sól
do smaku
- Farsz:
- 2 sztuki burak czerwony
średnie - 200 g ser bryndza
- 2 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 łyżka olej
- Dodatkowo:
- 1 sztuka cebula
- olej
do polania pierogów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki wyszoruj, posmaruj olejem, owiń folią aluminiową i piecz 90 minut w 190 st. C. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika, ostudź, obierz i posiekaj.
- Do pokrojonych buraków dodaj pokruszoną bryndzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Na stolnicę przesyp mąkę, zrób w niej dołek i wlej w niego 3 łyżki oleju. Następnie dodaj 1/4 łyżeczki soli i zagniataj ciasto, stopniowo dodając do niego gorącą wodę.
- Po uzyskaniu elastycznego ciasta, podziel je na mniejsze porcje. Każdą porcję rozwałkuj i wytnij z niej za pomocą szklanki krążki. Na każdy nałóż przygotowany farsz i sklej brzegi ciasta formując pierogi.
- Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową, osącz. Przed podaniem polej cebulką zrumienioną na oleju.
Źródło przepisu: Smacznego!