Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z bryndzą i buraczkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na pierogi z bryndzą i buraczkami można zmodyfikować i zamiast bryndzy można dodać ser feta.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 2.5 szklanki  mąka
    +do oprószenia stolnicy
  • 3 łyżki  olej
  • 2/3 szklanki  woda
    gorąca
  • sól
    do smaku
    Farsz:
  • 2 sztuki  burak czerwony
    średnie
  • 200 g  ser bryndza
  • 2 ząbki  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżka  olej
    Dodatkowo:
  • 1 sztuka  cebula
  • olej
    do polania pierogów

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj, posmaruj olejem, owiń folią aluminiową i piecz 90 minut w 190 st. C. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika, ostudź, obierz i posiekaj.
  2. Do pokrojonych buraków dodaj pokruszoną bryndzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. Na stolnicę przesyp mąkę, zrób w niej dołek i wlej w niego 3 łyżki oleju. Następnie dodaj 1/4 łyżeczki soli i zagniataj ciasto, stopniowo dodając do niego gorącą wodę.
  4. Po uzyskaniu elastycznego ciasta, podziel je na mniejsze porcje. Każdą porcję rozwałkuj i wytnij z niej za pomocą szklanki krążki. Na każdy nałóż przygotowany farsz i sklej brzegi ciasta formując pierogi.
  5. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową, osącz. Przed podaniem polej cebulką zrumienioną na oleju.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE