Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2 szklanki mąki
1 sztuka jajko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki wody
- Farsz
20 dag bryndzy
10 dag oscypka
10 dag mielonego tłustego twarogu
10 sztuk cm pora
1 sztuka jajko
2 łyżki masła
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, szczyptę soli, 1/2 szklanki wody wymieszanej z olejem. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto, przykryj je i odstaw na 30 minut.
- Pora pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Bryndzę wymieszaj ze startym na tarce o drobnych oczkach oscypkiem, twarogiem i porem. Następnie dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj szklanką krążki i na środek każdego nałóż serowy farsz. Zlepiaj brzegi formując zgrabne pierożki. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane tłuszczem z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy