Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z bryndzą i ziemniakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z bryndzą i ziemniakami to przepis na smaczne wegetariańskie danie. Można je również przygotować w wersji mięsnej i przed podaniem posypać pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaki
  • 120 g  bryndza
  • 140 g  masło
  • 1/2 pęczki  szczypior
  • 500 g  mąka
    +do oprószenia stolnicy
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 gałązki  koperek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz i rozgnieć tłuczkiem. Z powstałej masy odłóż 2 łyżki, a do pozostałych ziemniaków dodaj pieprz, bryndzę oraz 70 g miękkiego masła. Dołóż połowę posiekanego szczypiorku i wymieszaj wszystko.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, szczyptę soli i 200 ml wody. Wymieszaj. Na koniec dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i zagnieć ciasto.
  3. Uzyskane ciasto rozwałkuj na placek i wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdy placuszek nałóż 1 łyżkę nadzienia i sklejaj brzegi ciasta formując pierogi.
  4. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut od wypłynięcia. Pozostałe masło rozpuść i polej nim odcedzone pierogi. Na koniec posyp danie posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE