Dzisiaj jest: Niedziela, 29.05.2022 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pierogi z brzoskwiniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  masła lub oleju
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • cukier do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. 2 szklanki mąki przesiej na stolnicę, a następnie dołóż 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę masła lub oleju oraz 1 jajko. Stopniowo dolewając do składników około 1 szklanki ciepłej wody, wyrób elastyczne ciasto o gładkiej konsystencji.
  2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, po czym za pomocą szklanki wykrój z niego krążki.
  3. Brzoskwinie odstaw do osączenia. Na wycięte kółka wyłóż po kawałku owocu.
  4. Złóż na pół, a następnie starannie zlep brzegi. Pierogi gotuj przez 3-5 minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię wody. Gdy będą miękkie wyjmij je i odstaw na chwilę do ocieknięcia. Przed podaniem pierogi posyp cukrem. Dobrze będą też smakować polane roztopionym masłem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE