Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 sztuka jajko
1 sztuka puszka brzoskwiń
cukier do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- 2 szklanki mąki przesiej na stolnicę, a następnie dołóż 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę masła lub oleju oraz 1 jajko. Stopniowo dolewając do składników około 1 szklanki ciepłej wody, wyrób elastyczne ciasto o gładkiej konsystencji.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, po czym za pomocą szklanki wykrój z niego krążki.
- Brzoskwinie odstaw do osączenia. Na wycięte kółka wyłóż po kawałku owocu.
- Złóż na pół, a następnie starannie zlep brzegi. Pierogi gotuj przez 3-5 minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię wody. Gdy będą miękkie wyjmij je i odstaw na chwilę do ocieknięcia. Przed podaniem pierogi posyp cukrem. Dobrze będą też smakować polane roztopionym masłem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku