Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 2.5 szklanki mąka pszenna
- 1 sztuka jajka
- 1 szklanka woda
- Farsz:
- 500 g dynia
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki masło
- 4 łyżki pestki z dyni
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku - papryka (przyprawa)
ostra, do smaku - 5 listków szałwia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i jajko. Stopniowo dolewając wodę wyrób ciasto.
- Dynię obierz ze skóry i pokrój miąższ w kostkę. Szałwię umyj, posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój i razem z dynią podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Po chwili na patelnię dorzuć uprażone pestki dyni i szałwię. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy nałóż porcję farszu i sklej brzegi ciasta. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Moja kuchnia