Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 350 g mąka
- 150 ml woda
- 1 sztuka jajka
- Farsz:
- 100 g ryż
- 300 g ser twarogowy chudy
lub półtłusty - 2 sztuki jajka
- 1 sztuka cebula
- 1 garść natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i stopniowo dodając wodę zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i szklanką wycinaj koła.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. 2 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. Wymieszaj ze zmielonym twarogiem, ryżem, jajkami i posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na krążki ciasta nakładaj po łyżeczce farszu, dokładnie sklej brzegi ciasta i formuj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka