Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
40 dag mąki
1 sztuka jajko
3/4 szklanki letniej wody
sól
- Farsz
2 sztuki puszki czerwonej fasoli
1 sztuka cebula
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 sztuka jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju
tymianek
sól
pieprz
uprażone orzechy włoskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, wodę i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Fasolę osącz, rozgnieć widelcem. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do fasoli razem z posiekanymi orzechami, jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, wycinaj szklanką koła. Na każdy krążek nałóż porcję farszu fasolowo-orzechowego. Brzegi mocno sklej formując pierogi.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku, do momentu aż wypłyną. Następnie odcedź. Podawaj gorące polane masłem i posypane uprażonymi orzechami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy