Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.05.2022 Imieniny: Iwony i Dezyderego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pierogi z fasolą i orzechami włoskimi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 40 dag  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 3/4 szklanki  letniej wody
  • sól
    Farsz
  • 2 sztuki puszki czerwonej fasoli
  • 1 sztuka cebula
  • 4 łyżki  posiekanych orzechów włoskich
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 1 łyżka  oleju
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • uprażone orzechy włoskie

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, wodę i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Fasolę osącz, rozgnieć widelcem. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do fasoli razem z posiekanymi orzechami, jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i wymieszaj.
  3. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, wycinaj szklanką koła. Na każdy krążek nałóż porcję farszu fasolowo-orzechowego. Brzegi mocno sklej formując pierogi.
  4. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku, do momentu aż wypłyną. Następnie odcedź. Podawaj gorące polane masłem i posypane uprażonymi orzechami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE