Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
2 szklanki mąka pszenna
1 sztuka jajka
400 g kapusta kwaszona
2 sztuki cebula
2 sztuki liście laurowe
5 ziarenek pieprz
5 ziarenek ziele angielskie
80 g grzyby suszone
3 ziarenka jałowiec
4 łyżki olej
- Do polania:
2 sztuki cebula
średnie2 łyżki masło klarowane
- Dodatkowo:
sól
do smakupieprz czarny
mielony, do smakupieprz czerwony
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej 3 szklankami wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, posiekaj. Wywar zachowaj.
- Kapustę opłucz na sitku, odciśnij, posiekaj. Wlej wywar z grzybów. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach i sól. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Wbij do niej jajko, dodaj szczyptę soli i 1/2 szklanki letniej wody. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Dwie cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do kapusty, dołóż grzyby. Dopraw do smaku i gotuj, aż odparuje cały płyn. Przestudź.
- Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij z niego kółka. Na każde nałóż porcję farszu, składaj ciasto na pół i zlepiaj brzegi formując pierogi.
- Gotowe pierogi wrzucaj porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Pozostałe cebule obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Polej pierogi. Przed podaniem udekoruj ziarnami czerwonego pieprzu.
Źródło przepisu: Smacznego!