Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Aby ciasto na pierogi z jabłkami było delikatniejsze, należy do niego dodać zamiast zwykłej, wodę gazowaną. Przed podaniem pierogi należy udekorować plastrami jabłek, kleksami śmietany i cynamonem. Przepis nie tylko dla wegetarian :)

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 łyżki  cukier
  • 600 g  jabłka
  • 400 g  mąka
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  olej
  • 200 ml  woda
    ciepła
  • cynamon
    do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Do miąższu dodaj cynamon i wymieszaj.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie. Dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę i zagniataj elastyczne ciasto.
  3. Uzyskane ciasto podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i wycinaj z niego szklanką krążki.
  4. Na każdy krążek nałóż porcję farszu z jabłek i zlepiaj brzegi ciasta formując pierogi. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE