Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 łyżki cukier
- 600 g jabłka
- 400 g mąka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 łyżka olej
- 200 ml woda
ciepła - cynamon
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Do miąższu dodaj cynamon i wymieszaj.
- Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie. Dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę i zagniataj elastyczne ciasto.
- Uzyskane ciasto podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i wycinaj z niego szklanką krążki.
- Na każdy krążek nałóż porcję farszu z jabłek i zlepiaj brzegi ciasta formując pierogi. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka