Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 szklanki mąka
- 1 szczypta cynamon
- 1 sztuka jajka
- 3 łyżki olej
- sól
do smaku - 2 kg jabłka
pokrojone w grubą kostkę - 40 g śmietana
- 4 łyżki cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej. Dodaj jajko, 1 szklankę ciepłej wody, sól i olej. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na stolnicy. Następnie za pomocą szklanki wytnij z niego krążki.
- Na krążki ciasta nałóż pokrojone w kostkę jabłka. Każdy placuszek złóż na pół i sklej brzegi formując pierożki.
- Przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 3 minuty. Następnie wyjmij łyżką cedzakową.
- Pierogi rozłóż na talerze, polej śmietaną i posyp cukrem oraz cynamonem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku