Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
2 sztuki i 1/2 szklanki mąki pszennej
100-150 ml ciepłej wody
1 sztuka jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka miękkiego masła
- Farsz
300 g świeżych jagód
1 łyżka mąki
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę, wbij jajko, dodaj masło, sól, cukier i wodę. Dokładnie wyrób. Odstaw na chwilę, aby odpoczęło.
- Farsz: Jagody umyj, osusz, oprósz lekko mąką i cukrem.
- Pierogi z jagodami: Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wykrój szklanką kółka. Na środek każdego kółka kładź łyżeczkę jagód, posyp ją odrobiną cukru i zlep brzegi ciasta.
- Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza