Dzisiaj jest: Środa, 30.09.2020 Imieniny: Zofii i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pierogi z kapustą i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    ciasto:
  • 150 g  mąka pszenna
  • 100 ml  woda gorąca
  • 1 łyżka  masło
  • 1 szczypta  sól
  • 1 sztuka  jajka
    Farsz:
  • 750 g  kapusta kiszona
  • 20 g  grzyby suszone
  • 1 sztuka  cebula
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, masło oraz jajko i wyrabiaj stopniowo dodając wodę. Uzyskane ciasto przełóż na oprószony mąką blat i zagniataj, aż ciasto przestanie się kleić. Odstaw na 20 minut.
  2. Grzyby suszone zalej gorącą wodą. Kapustę kiszoną opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Odsączone grzyby pokrój i dodaj do smażącej się cebuli.
  3. Ugotowaną kapustę odcedź, poszatkuj i dodaj do grzybów i cebuli. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż razem przez 10 minut. Wystudź.
  4. Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Na każdym placuszku połóż porcję farszu i sklej brzegi ciasta formując pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Skarb


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE