Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- ciasto:
150 g mąka pszenna
100 ml woda gorąca
1 łyżka masło
1 szczypta sól
1 sztuka jajka
- Farsz:
750 g kapusta kiszona
20 g grzyby suszone
1 sztuka cebula
pieprz
do smakusól
do smakuolej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, masło oraz jajko i wyrabiaj stopniowo dodając wodę. Uzyskane ciasto przełóż na oprószony mąką blat i zagniataj, aż ciasto przestanie się kleić. Odstaw na 20 minut.
- Grzyby suszone zalej gorącą wodą. Kapustę kiszoną opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Odsączone grzyby pokrój i dodaj do smażącej się cebuli.
- Ugotowaną kapustę odcedź, poszatkuj i dodaj do grzybów i cebuli. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż razem przez 10 minut. Wystudź.
- Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Na każdym placuszku połóż porcję farszu i sklej brzegi ciasta formując pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Skarb