Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
400 g mąki
1 sztuka jajko
150 ml letniej wody
- Farsz
150 g podgrzybków suszonych
500 g kiszonej kapusty
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
1 sztuka cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie, wbij jajko, wsyp sól. Powoli wlewaj wodę, zagnieć i wyrób ciasto.
- Grzyby włóż do miski, zalej wodą i odstaw na godzinę. Kapustę zalej wodą, wlej wodę z grzybów i gotuj przez 20 minut do miękkości. Pod koniec odkryj by odparować płyn. Wyjmij kapustę, a gdy przestygnie, pokrój i odciśnij na sitku.
- Cebulę i grzyby posiekaj, podsmaż na oleju, przykryj i duś przez 10 minut, odparuj. Połącz z kapustą i dopraw do smaku.
- Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z podsmażoną cebulką.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia