Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- Farsz
- 350 g kapusty świeżej
- 350 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki oleju
- bułka tarta
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, 1,5 szklanki letniej wody i szczyptę soli. Zagnieć ciasto.
- Farsz: Wcześniej namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, pokrój. Kiszoną kapustę odciśnij, pokrój. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i kiszoną kapustę. Podduś na małym ogniu przez 40 minut. Świeżą kapustę pokrój, dodaj do garnka w połowie duszenia. Farsz odparuj, jeśli jest rzadki dodaj bułkę tartą. Dopraw do smaku.
- Pierogi z kapustą i grzybami: Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Przed podaniem podsmaż na oleju.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza