Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
    Farsz
  • 350 g  kapusty świeżej
  • 350 g  kapusty kiszonej
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  oleju
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, 1,5 szklanki letniej wody i szczyptę soli. Zagnieć ciasto.
  2. Farsz: Wcześniej namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, pokrój. Kiszoną kapustę odciśnij, pokrój. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i kiszoną kapustę. Podduś na małym ogniu przez 40 minut. Świeżą kapustę pokrój, dodaj do garnka w połowie duszenia. Farsz odparuj, jeśli jest rzadki dodaj bułkę tartą. Dopraw do smaku.
  3. Pierogi z kapustą i grzybami: Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Przed podaniem podsmaż na oleju.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE