Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 sztuka cebula
- 125 g sera białego
- sól
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- 4 łyżki śmietany
- Ciasto
- 1 szklanka mleka
- sól
- 3 szklanki mąki
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj mleko, jajko, szczyptę soli, olej i 1 szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto.
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do miski. Dodaj ser, wlej olej i wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij z niego szklanką krążki. Na każdy z nich nałóż farsz i sklejaj brzegi ciasta formując pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podsmaż i udekoruj zieleniną.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników