Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z kiszoną kapustą i cebulką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 sztuki i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 szklanka  letniej wody
  • 50 g  masła
    Farsz
  • 500 g  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 2 łyżki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej. Dodaj żółtko, szczyptę soli i tyle wody, aby zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i zagnieć. Gotowe ciasto przykryj ściereczką.
  2. Farsz: Kapustę odciśnij z soku, posiekaj, zalej niewielką ilością wody. Ugotuj do miękkości. Cebule posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj do kapusty, wymieszaj, przypraw.
  3. Pierogi z kapustą: Ciasto rozwałkuj partiami na cienki placek, wycinaj szklanką krążki. Na każdym krążku ułóż porcję farszu, zlep brzegi. Gotuj partiami w osolonej wodzie. Przed podaniem podsmaż.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE