Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 sztuki i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka żółtko
- 1 szklanka letniej wody
- 50 g masła
- Farsz
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 2 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej. Dodaj żółtko, szczyptę soli i tyle wody, aby zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i zagnieć. Gotowe ciasto przykryj ściereczką.
- Farsz: Kapustę odciśnij z soku, posiekaj, zalej niewielką ilością wody. Ugotuj do miękkości. Cebule posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj do kapusty, wymieszaj, przypraw.
- Pierogi z kapustą: Ciasto rozwałkuj partiami na cienki placek, wycinaj szklanką krążki. Na każdym krążku ułóż porcję farszu, zlep brzegi. Gotuj partiami w osolonej wodzie. Przed podaniem podsmaż.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza