Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
250 g mąki
olej
200 g grzybów leśnych
1 sztuka mała cebula
200 g kiszonej kapusty
sól
pieprz
podsmażona cebula do okraszenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę opłucz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odstaw do ostygnięcia i już zimną odciśnij z wody. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Tak przygotowane kapustę i grzyby posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj grzyby i chwilę podsmaż. Podsmażone cebulę i grzyby wymieszaj z kapustą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj łyżkę oleju i zagniataj ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Wyrobione ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na cienkie placki. Z ciasta wytnij szklanką koła.
- Na środek każdego koła nałóż porcję farszu, sklej brzegi formując pierogi. Gotowe pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z podsmażoną cebulką.
Źródło przepisu: Przyslij przepis