Dzisiaj jest: Piątek, 10.07.2020 Imieniny: Filipa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pierogi z makiem i bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka  margaryny
  • sól
  • woda
    Farsz
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki suchego, niebieskiego maku
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 50 g  masła
  • 3 łyżki  miodu
  • 100 g  posiekanych bakalii

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i wlej tyle ciepłej wody, aby ciasto dało się zagnieść. Pod koniec zagniatania dodaj margarynę. Gotowe ciasto podziel na części.
  2. Farsz: Mak zalej wrzątkiem, odstaw na noc. Rano odcedź i zmiel dwukrotnie. Masło rozpuść w garnku. Dodaj mak i cukier, chwilę podsmaż. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem oraz bakaliami.
  3. Pierogi z makiem i bakaliami: Jedną część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Resztę zawiń w ściereczkę, by nie wysychało. Z ciasta wytnij szklanką krążki, nałóż farsz i sklej brzegi formując pierożki. Gotuj we wrzątku z dodatkiem soli i odrobiny oleju.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE