Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g mąki
- 1 sztuka jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 200 g oscypka
- 200 g bryndzy
- 100 g tłustego twarogu
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej, zagnieć z 1 jajkiem, wodą, olejem i szczyptą soli. Przykryj i odstaw na 30 minut.
- Farsz: Oscypek pokrój w drobną kostkę. Bryndzę utrzyj ze zmielonym twarogiem i dodaj oscypek. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i połowę dodaj do farszu. Resztę podsmaż na złoto. Do farszu wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu. Zlep pierogi.
- Gotowe pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie po 2-3 minuty od wypłynięcia. Następnie odcedź i ostudź.
- Podawaj podsmażone na oleju z podsmażoną cebulką.