Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z soczewicą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z soczewicą doskonale smakują zrumienione na rozgrzanym oleju.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka
  • 20 g  drożdże
  • 1 szklanka  soczewica
  • 2 sztuki  ziemniaki
    ugotowane w mundurkach
  • 2 sztuki  cebula
    duże
  • 2 łyżki  olej
  • 2 sztuki  jajka
  • sól
    do smaku
  • 1 szczypta  cukier
  • pieprz czarny
    do smaku
  • pieprz kolorowy
    do smaku
  • majeranek
    do smaku, suszony
  • majeranek
    świeży, do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Soczewicę opłucz, zalej letnią wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj ją, przecedź i ostudź. 1 jajko ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz ze skórki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Soczewicę wymieszaj z posiekanym jajkiem, cebulą oraz ziemniakami. Dopraw czarnym i kolorowym pieprzem, solą i suszonym majerankiem. Na końcu wbij 1 jajko. Całość wyrób na gładką, jednolitą masę.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokruszone drożdże, po szczypcie cukru i soli oraz 125 ml przegotowanej, letniej wody. Składniki dokładnie zagnieć na jednolite ciasto, po czym rozwałkuj. Następnie szklanką wytnij krążki.
  4. Na każdy kawałek ciasta wykładaj porcję farszu. Krążki sklejaj dociskając brzegi. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
  5. Przed podaniem pierogi posyp kolorowym pieprzem i udekoruj świeżym majerankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE