Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka
- 20 g drożdże
- 1 szklanka soczewica
- 2 sztuki ziemniaki
ugotowane w mundurkach - 2 sztuki cebula
duże - 2 łyżki olej
- 2 sztuki jajka
- sól
do smaku - 1 szczypta cukier
- pieprz czarny
do smaku - pieprz kolorowy
do smaku - majeranek
do smaku, suszony - majeranek
świeży, do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę opłucz, zalej letnią wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj ją, przecedź i ostudź. 1 jajko ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz ze skórki.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Soczewicę wymieszaj z posiekanym jajkiem, cebulą oraz ziemniakami. Dopraw czarnym i kolorowym pieprzem, solą i suszonym majerankiem. Na końcu wbij 1 jajko. Całość wyrób na gładką, jednolitą masę.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokruszone drożdże, po szczypcie cukru i soli oraz 125 ml przegotowanej, letniej wody. Składniki dokładnie zagnieć na jednolite ciasto, po czym rozwałkuj. Następnie szklanką wytnij krążki.
- Na każdy kawałek ciasta wykładaj porcję farszu. Krążki sklejaj dociskając brzegi. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
- Przed podaniem pierogi posyp kolorowym pieprzem i udekoruj świeżym majerankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku