Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
350 g mąki
1 sztuka jajko
2 łyżki oleju
200 g kaszy jęczmiennej
5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
50 g sera z niebieską pleśnią
1/2 sztuki pęczka szczypiorku
3 łyżki smalcu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę jęczmienną przygotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i przełóż do dużej miski. Suszone pomidory osącz i wraz z serem pleśniowym pokrój w kostkę. Składniki dodaj do kaszy i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Mąkę zagnieć z jajkiem, olejem i 1/3 szklanki ciepłej wody na gładkie, elastyczne ciasto. Uzyskane ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego szklanką krążki. Na każdy krążek wyłóż porcję farszu. Brzegi dobrze sklej formując pierogi.
- Przygotowane pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch, podgrzewaj jeszcze przez kilka minut i odstaw na chwilę do ocieknięcia.
- Na patelni rozgrzej smalec, po czym zrumień na nim pierogi. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno posiekaj. Przed podaniem potrawę posyp zieleniną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku