Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
2 sztuki jajka
1/4 łyżeczki soli
- Farsz
truskawki
płatki migdałów
konfitura z owoców róży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, a większe owoce przekrój na pół. Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, sól i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, jedną owiń folią spożywczą, a drugą cienko rozwałkuj.
- Z ciasta wycinaj szklanką kółka, ułóż na środku każdego truskawkę, kilka płatków migdałowych i trochę konfitury. Sklej brzegi ciasta formując pierożki.
- Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia. Podawaj polane śmietaną i posypane cukrem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka