Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- sól
- Farsz
- 1 kostka twarogu
- 1 sztuka mała cebula
- 1 sztuka żółtko
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wysyp na blat i zrób w niej dołek. Do środka wlej gorącą wodę. Zagnieć ciasto. Następnie dodaj olej, szczyptę soli i dobrze wyrób ciasto. Odstaw na chwilę.
- Farsz: Twaróg wymieszaj z żółtkiem i drobno posiekaną cebulą. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj z niego szklanką koła. Na środku każdego okręgu połóż łyżeczką farsz i sklej dokładnie brzegi formując pierogi.
- Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi podawaj podsmażone na rozgrzanym maśle.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka