Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąki + do posypania
  • 1.5 szklanek  pokrojonych pieczarek
  • 1.2 szklanek  startego sera żółtego
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki podsmaż na rozgrzanym maśle, po czym odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj ze startym serem żółtym. Farsz dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiej do miski. Wlej 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszaj łyżką. Gdy mąka wchłonie całą wodę, wyrób rękami gładkie ciasto.
  3. Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki płat, a następnie za pomocą szklanki wycinaj z niego krążki o średnicy 7 cm.
  4. Na każde kółko nałóż łyżeczką porcję farszu, po czym składaj je, starannie zlepiając brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju. Pierożki gotuj we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Odcedź. Można je polać roztopionym masłem i posypać odrobiną startego sera zółtego. Podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE