Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pierogi ze śliwkami i sosem waniliowo-śmietanowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi ze śliwkami i sosem waniliowo-śmietanowym to danie smaczne. Jeśli liczymy kalorie można zrezygnować z sosu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mąka
    +do posypania stolnicy
  • 1 sztuka  jajka
  • 200 ml  mleko
  • 3 łyżki  śmietana kwaśna
  • 10 sztuk  śliwki
  • 3 łyżki  cukier
  • sól
    do smaku
    Sos:
  • 400 g  śmietana kwaśna
  • 4 łyżki  cukier trzcinowy
  • 1/2 laski  wanilia
  • 1 szczypta  cynamon

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę, po czym dodaj jajko, mleko i 3 łyżki kwaśnej śmietany. Wyrób ciasto, owiń folią i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. 400 g śmietany wymieszaj z cukrem trzcinowym, miąższem z 1/2 laski wanilii i cynamonem.
  3. Śliwki umyj, przekrój i usuń z nich pestki. Do wgłębień wsyp odrobinę cukru.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wykrój z niego szklanką kółka. Na środek każdego z nich połóż połowę śliwki. Krążki złóż na pół i dokładnie sklej brzegi ciasta dociskając widelcem.
  5. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut. Gotowe pierogi odcedź, rozłóż na talerze. Podawaj polane sosem waniliowo-śmietanowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE