Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g mąka
+do posypania stolnicy1 sztuka jajka
200 ml mleko
3 łyżki śmietana kwaśna
10 sztuk śliwki
3 łyżki cukier
sól
do smaku
- Sos:
400 g śmietana kwaśna
4 łyżki cukier trzcinowy
1/2 laski wanilia
1 szczypta cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę, po czym dodaj jajko, mleko i 3 łyżki kwaśnej śmietany. Wyrób ciasto, owiń folią i włóż na 60 minut do lodówki.
- 400 g śmietany wymieszaj z cukrem trzcinowym, miąższem z 1/2 laski wanilii i cynamonem.
- Śliwki umyj, przekrój i usuń z nich pestki. Do wgłębień wsyp odrobinę cukru.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wykrój z niego szklanką kółka. Na środek każdego z nich połóż połowę śliwki. Krążki złóż na pół i dokładnie sklej brzegi ciasta dociskając widelcem.
- Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut. Gotowe pierogi odcedź, rozłóż na talerze. Podawaj polane sosem waniliowo-śmietanowym.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski