Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi ze szpinakiem i fetą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 3/4 szklanki  wody
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 500 g  mrożonego szpinaku
  • 200 g  sera twarogowego
  • 200 g  sera feta
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
    Dodatkowo
  • 1 sztuka cebula
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, sól oraz wodę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Farsz: Rozmroź szpinak, odsącz na sicie. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Ser feta pokrój w kostkę. Szpinak wymieszaj z twarogiem i przesmażoną cebulką. Dopraw farsz do smaku.
  3. Pierogi ze szpinakiem: Ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. Na środek każdego krążka nałóż farsz szpinakowy i połóż kawałek fety. Dokładnie sklej brzegi formując pierogi.
  4. Tak przygotowane pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gotowe pierogi wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz. Podawaj z pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE