Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 3/4 szklanki wody
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 500 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera twarogowego
- 200 g sera feta
- 1 sztuka cebula
- sól
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- Dodatkowo
- 1 sztuka cebula
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, sól oraz wodę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Farsz: Rozmroź szpinak, odsącz na sicie. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Ser feta pokrój w kostkę. Szpinak wymieszaj z twarogiem i przesmażoną cebulką. Dopraw farsz do smaku.
- Pierogi ze szpinakiem: Ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. Na środek każdego krążka nałóż farsz szpinakowy i połóż kawałek fety. Dokładnie sklej brzegi formując pierogi.
- Tak przygotowane pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gotowe pierogi wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz. Podawaj z pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulką.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza