Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
2 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
1 sztuka jajko
3/4 szklanki wody
1 szczypta soli
- Farsz
500 g mrożonego szpinaku
200 g sera twarogowego
200 g sera feta
1 sztuka cebula
sól
czarny pieprz
gałka muszkatołowa
- Dodatkowo
1 sztuka cebula
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, sól oraz wodę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Farsz: Rozmroź szpinak, odsącz na sicie. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Ser feta pokrój w kostkę. Szpinak wymieszaj z twarogiem i przesmażoną cebulką. Dopraw farsz do smaku.
- Pierogi ze szpinakiem: Ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. Na środek każdego krążka nałóż farsz szpinakowy i połóż kawałek fety. Dokładnie sklej brzegi formując pierogi.
- Tak przygotowane pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gotowe pierogi wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz. Podawaj z pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulką.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza