Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 30 dag mąki
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- gorąca woda
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 30 dag mrożonych liści szpinaku
- 10 dag sera feta
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- mielona gałka muszkatołowa
- mielony czarny pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak rozmroź, a następnie uduś na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko przestudź, po czym wymieszaj z fetą i parmezanem.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, jajka, masło i taką ilość wody aby wyszło elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i wycinaj szklanką koła. Na środku każdego kółka połóż porcję farszu. Zlepiaj brzegi ciasta, tak by powstały pierogi.
- Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od chwili wypłynięcia. Podawaj z masłem lub obsmażone na rumiano na oleju.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy