Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąka pszenna
+do oprószenia stolnicy - 1 sztuka jajka
- sól
do smaku - 1 łyżka olej
- Farsz:
- 1 szklanka soczewica czerwona
- 2 sztuki ziemniaki
- 2 sztuki cebula
duża - 1 sztuka jajka
ugotowane na twardo - 2 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - majeranek
suszony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę zalej letnią wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki obierz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie.
- Ziemniaki i soczewicę zmiel. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Jajko obierz ze skorupki pokrój w kostkę. Cebulę i jajko wymieszaj z ziemniakami i soczewicą. Dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj surowe jajko, 1/2 szklanki wody, olej i szczyptę soli. Zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na porcje, każdą rozwałkuj i wytnij z niej krążki. Na każdy placuszek nałóż porcję farszu i sklej ciasto formując pierożki.
- Tak przygotowane pierogi wrzucaj porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez minutę od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Smacznego!