Dzisiaj jest: Sobota, 12.10.2024 Imieniny: Eustachego i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi ziemniaczane z soczewicą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi ziemniaczane z soczewicą można przed podaniem zrumienić na maśle.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 2 szklanki  mąka pszenna
    +do oprószenia stolnicy
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  olej
    Farsz:
  • 1 szklanka  soczewica czerwona
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 2 sztuki  cebula
    duża
  • 1 sztuka  jajka
    ugotowane na twardo
  • 2 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    suszony

Sposób przyrządzania:

  1. Soczewicę zalej letnią wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki obierz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki i soczewicę zmiel. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Jajko obierz ze skorupki pokrój w kostkę. Cebulę i jajko wymieszaj z ziemniakami i soczewicą. Dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj surowe jajko, 1/2 szklanki wody, olej i szczyptę soli. Zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na porcje, każdą rozwałkuj i wytnij z niej krążki. Na każdy placuszek nałóż porcję farszu i sklej ciasto formując pierożki.
  5. Tak przygotowane pierogi wrzucaj porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez minutę od wypłynięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE