Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Farsz
- 1 sztuka i 1/2 kg dyni
- 1/2 kg sypkich ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- Ciasto
- 300 g mąki
- 2 sztuki jajka
- ciepła woda
- Masło szałwiowe
- 3 łyżki masła
- 8-10 sztuk listków szałwii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z dyni usuń gniazda nasienne i usuń skórkę. Miąższ pokrój w plastry, oprósz solą, skrop oliwą i ułóż na blasze. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie dodaj upieczoną dynię do ziemniaków i ugnieć na puree.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli dodaj do puree razem z odrobiną tłuszczu na którym się smażyła i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą oraz pieprzem.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka i tyle ciepłej wody ile wchłonie mąka. Wyrób elastyczne ciasto, uformuj z niego wałek, odcinaj z niego po kawałku ciasta i wałkuj je na cienkie płaty. Przy pomocy szklanki wycinaj z ciasta krążki. Na środek każdego krążka nakładaj farsz i sklejaj brzegi ciasta, formując pierożki.
- Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od ponownego zawrzenia wody. Po wyjęciu układaj na talerzach pojedynczą warstwą do odparowania.
- Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj szałwię i podsmaż wszystko razem, aż stanie się chrupiąca. Polej masłem pierożki.
Źródło przepisu: moje smaki życia