Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierożki dyniowo-ziemniaczane z masłem szałwiowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

    Farsz
  • 1 sztuka i 1/2 kg dyni
  • 1/2 kg  sypkich ziemniaków
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • pieprz
    Ciasto
  • 300 g  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • ciepła woda
    Masło szałwiowe
  • 3 łyżki  masła
  • 8-10 sztuk listków szałwii

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odcedź i odstaw do przestygnięcia.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z dyni usuń gniazda nasienne i usuń skórkę. Miąższ pokrój w plastry, oprósz solą, skrop oliwą i ułóż na blasze. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie dodaj upieczoną dynię do ziemniaków i ugnieć na puree.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli dodaj do puree razem z odrobiną tłuszczu na którym się smażyła i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka i tyle ciepłej wody ile wchłonie mąka. Wyrób elastyczne ciasto, uformuj z niego wałek, odcinaj z niego po kawałku ciasta i wałkuj je na cienkie płaty. Przy pomocy szklanki wycinaj z ciasta krążki. Na środek każdego krążka nakładaj farsz i sklejaj brzegi ciasta, formując pierożki.
  5. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od ponownego zawrzenia wody. Po wyjęciu układaj na talerzach pojedynczą warstwą do odparowania.
  6. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj szałwię i podsmaż wszystko razem, aż stanie się chrupiąca. Polej masłem pierożki.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE