Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g świeżych liści botwinki
- 150 g ricotty
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżki posiekanych liści tymianku
- 1/2 łyżki posiekanych liści oregano
- 1/2 łyżki posiekanych liści mięty
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki kaszy manny
- 6 sztuk krążków papieru ryżowego o średnicy 20cm
- Oliwa ziołowa
- 1/2 szklanki listków świeżego oregano
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście botwinki (bez buraczków) dokładnie wypłucz, a następnie blanszuj 2-3 minuty. Odciśnij je na sicie i drobniutko posiekaj. Wymieszaj z rozdrobnioną ricottą, jajkiem, parmezanem, mąką, przyprawami i ziołami. Nadzienie powinno być gęste i sztywne.
- Nadzienie obtocz w kaszy mannej formując kulki. Gotowe kulki wyjmuj łyżeczką i odkładaj na deskę. Zagotuj osoloną wodę i włóż do niej botwinkowe kulki. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, a kulki wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową. Połóż na talerzu i ostudź.
- Papier ryżowy namocz z obu stron ciepłą wodą. Każdy listek ułóż na desce do krojenia i ponownie zwilż z wierzchu. Każdy płat papieru przekrój na 4 części. Na każdej części ułóż kulkę farszu i złóż boki papieru do środka.
- W naczyniu do gotowania na parze rozłóż papier do pieczenia posmarowany oliwą z oliwek. Na papierze ułóż pierożki. Gotuj na parze 5-6 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Farsz w środku pierożka powinien być gorący.
- Oliwa ziołowa: Oregano zmiksuj blenderem. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i miksuj wszystko przez chwilę.
- Pierożki podawaj polane oliwą ziołową.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka