Dzisiaj jest: Piątek, 25.09.2020 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pierożki ryżowe z botwinką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  świeżych liści botwinki
  • 150 g  ricotty
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanki  tartego parmezanu
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki  mielonego kardamonu
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki  posiekanych liści tymianku
  • 1/2 łyżki  posiekanych liści oregano
  • 1/2 łyżki  posiekanych liści mięty
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki  kaszy manny
  • 6 sztuk krążków papieru ryżowego o średnicy 20cm
    Oliwa ziołowa
  • 1/2 szklanki  listków świeżego oregano
  • 1/3 szklanki  oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Liście botwinki (bez buraczków) dokładnie wypłucz, a następnie blanszuj 2-3 minuty. Odciśnij je na sicie i drobniutko posiekaj. Wymieszaj z rozdrobnioną ricottą, jajkiem, parmezanem, mąką, przyprawami i ziołami. Nadzienie powinno być gęste i sztywne.
  2. Nadzienie obtocz w kaszy mannej formując kulki. Gotowe kulki wyjmuj łyżeczką i odkładaj na deskę. Zagotuj osoloną wodę i włóż do niej botwinkowe kulki. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, a kulki wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową. Połóż na talerzu i ostudź.
  3. Papier ryżowy namocz z obu stron ciepłą wodą. Każdy listek ułóż na desce do krojenia i ponownie zwilż z wierzchu. Każdy płat papieru przekrój na 4 części. Na każdej części ułóż kulkę farszu i złóż boki papieru do środka.
  4. W naczyniu do gotowania na parze rozłóż papier do pieczenia posmarowany oliwą z oliwek. Na papierze ułóż pierożki. Gotuj na parze 5-6 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Farsz w środku pierożka powinien być gorący.
  5. Oliwa ziołowa: Oregano zmiksuj blenderem. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i miksuj wszystko przez chwilę.
  6. Pierożki podawaj polane oliwą ziołową.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE