Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
300 g mąka pszenna
1/2 szklanki mleko
1 szczypta sól
- Farsz:
500 g twaróg półtłusty
50 g cukier
1 łyżeczka cukier waniliowy
2 sztuki żółtko z jajka
- Dodatkowo:
1 sztuka jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajko wbij do miski i rozkłóć. Ser zmiel, dodaj żółtka, 1/2 jajka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj.
- Z mąki, połowy jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek i szklanką wytnij krążki. Na każdy placuszek nałóż serowy farsz, zlep brzegi formując pierożki.
- Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Moja kuchnia