Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 185 g posiekanych daktyli
- 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżeczki soku pomarańczowego
- 125 g masła
- 25 g cukru pudru
- 2 sztuki jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Daktyle zalej 1 łyżką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Następnie zdejmij z ognia, dodaj 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej oraz 1 łyżeczkę soku pomarańczowego.
- Masło wrzuć do miski. Dodaj cukier oraz pozostałe sok i skórkę pomarańczową i zmiksuj na krem. Dodaj jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko, aż ciasto zrobi się gładkie. Uzyskane ciasto nakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Połowę ciasta włóż między 2 arkusze pergaminu i rozwałkuj na placek o grubości 4 mm. Z ciasta wycinaj szklanką kółka, nakładaj na nie porcję nadzienia z daktyli i zlepiaj brzegi ciasta formując pierożki.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na nim przygotowane pierogi. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 10-15 minut, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Palce lizać