Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 1.75 szklanek mąka
- 1/3 szklanki woda
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki olej
- 1 szczypta kurkuma
- Farsz:
- 500 g pieczarki
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnek
- 1/4 pęczki natka pietruszki
- 4 łyżki masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Dodatkowo:
- 2 sztuki cebula
- 3 łyżki masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj grzyby i smaż aż sos odparuje. Ostudź, połącz z posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, wykrój małe krążki. Na każdy nałóż farsz i zlep ciasto formując pierożki. Gotuj przez 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Źródło przepisu: Poradnik domowy