Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 400 g mąki
- 1 szczypta soli
- 3/4 sztuki szkl. wody
- Farsz
- 500 g śliwek węgierek
- 4 łyżeczki cukru pudru
- Dodatkowo
- 1 sztuka garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Stopniowo wlewaj wodę i zagniataj ciasto. Gdy będzie elastyczne i gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw.
- Farsz: Śliwki przetnij na pół, usuń pestki i posyp cukrem pudrem.
- Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki. Potnij je na 5-centymetrowe kwadraty. W środku każdego kwadratu ułóż połowę śliwki. Złącz rogi kwadratu w środku, tworząc piramidkę. Dokładnie zlep brzegi ciasta.
- W dużym garnku zagotuj wodę z 2 łyżkami oleju. na wrzącą wodę wrzucaj pierogi i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Na patelni rozpuść masło i dodaj miód. Podgrzewaj przez chwilę mieszając.
- Gotowe pierożki podawaj polane ciepłym miodem i posypane płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka