Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2024 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierożki ze śliwkami i migdałami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 3/4 sztuki szkl. wody
    Farsz
  • 500 g  śliwek węgierek
  • 4 łyżeczki  cukru pudru
    Dodatkowo
  • 1 sztuka garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka  masła
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Stopniowo wlewaj wodę i zagniataj ciasto. Gdy będzie elastyczne i gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw.
  2. Farsz: Śliwki przetnij na pół, usuń pestki i posyp cukrem pudrem.
  3. Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki. Potnij je na 5-centymetrowe kwadraty. W środku każdego kwadratu ułóż połowę śliwki. Złącz rogi kwadratu w środku, tworząc piramidkę. Dokładnie zlep brzegi ciasta.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z 2 łyżkami oleju. na wrzącą wodę wrzucaj pierogi i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie.
  5. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Na patelni rozpuść masło i dodaj miód. Podgrzewaj przez chwilę mieszając.
  6. Gotowe pierożki podawaj polane ciepłym miodem i posypane płatkami migdałowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE