Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka duża kalarepa
2 sztuki marchewki
1 sztuka cukinia
4 sztuki ziemniaki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
2 sztuki jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa umyj, osusz. Kalarepę, marchewki oraz ziemniaki obierz. Następnie jarzyny i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Do startych warzyw dodaj rozkłócone jajka, 3 łyżki mąki pszennej, natkę pietruszki, koperek oraz zmiażdżony czosnek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z powstałej masy uformuj placki. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników