Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g kasza jęczmienna
2 sztuki marchew
duża
1 sztuka cukinia
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka żółta
4 ząbki czosnek
2 sztuki cebula
2 łyżki oliwa z oliwek
1 szczypta kminek
mielony
1 szczypta kolendra
mielona
250 g ciecierzyca
z puszki
150 ml bulion warzywny
100 g orzechy nerkowca
50 g orzeszki ziemne
natka pietruszki
do dekoracji
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki, cukinię oraz papryki oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek oraz cebulę obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem i smaż, aż się zeszklą. Na koniec do garnka dorzuć kminek, kolendrę, pieprz, cukinię i paprykę. Całość wymieszaj i podsmaż.
- Ciecierzycę osącz z zalewy i dodaj do warzyw. Następnie dołóż ugotowaną kaszę i podlej wszystko bulionem. Duś na małym ogniu przez chwilę. Na koniec dodaj orzechy nerkowca i orzeszki ziemne. Całość podgrzej. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!