Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pilaw z ciecierzycy z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pilaw z ciecierzycy z warzywami to przepis na danie inspirowane kuchnią rosyjską. Potrawę najlepiej podawać z pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  kasza jęczmienna
  • 2 sztuki  marchew
    duża
  • 1 sztuka  cukinia
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 4 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 szczypta  kminek
    mielony
  • 1 szczypta  kolendra
    mielona
  • 250 g  ciecierzyca
    z puszki
  • 150 ml  bulion warzywny
  • 100 g  orzechy nerkowca
  • 50 g  orzeszki ziemne
  • natka pietruszki
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki, cukinię oraz papryki oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek oraz cebulę obierz i posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem i smaż, aż się zeszklą. Na koniec do garnka dorzuć kminek, kolendrę, pieprz, cukinię i paprykę. Całość wymieszaj i podsmaż.
  3. Ciecierzycę osącz z zalewy i dodaj do warzyw. Następnie dołóż ugotowaną kaszę i podlej wszystko bulionem. Duś na małym ogniu przez chwilę. Na koniec dodaj orzechy nerkowca i orzeszki ziemne. Całość podgrzej. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE