Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g kasza jęczmienna
- 2 sztuki marchew
duża - 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 4 ząbki czosnek
- 2 sztuki cebula
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szczypta kminek
mielony - 1 szczypta kolendra
mielona - 250 g ciecierzyca
z puszki - 150 ml bulion warzywny
- 100 g orzechy nerkowca
- 50 g orzeszki ziemne
- natka pietruszki
do dekoracji - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki, cukinię oraz papryki oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek oraz cebulę obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem i smaż, aż się zeszklą. Na koniec do garnka dorzuć kminek, kolendrę, pieprz, cukinię i paprykę. Całość wymieszaj i podsmaż.
- Ciecierzycę osącz z zalewy i dodaj do warzyw. Następnie dołóż ugotowaną kaszę i podlej wszystko bulionem. Duś na małym ogniu przez chwilę. Na koniec dodaj orzechy nerkowca i orzeszki ziemne. Całość podgrzej. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!