Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g ryż biały
1/2 sztuki por
2 sztuki cebula
2 ząbki czosnek
300 g pieczarki
150 g ser feta
100 g szpinak
liście2 gałązki natka pietruszki
2 łyżki olej rzepakowy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź.
- Cebule obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Por oczyść, pokrój w słupki. Szpinak opłucz, osusz. Czosnek i natkę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek z pieczarkami i smaż wszystko przez 4 minuty. Po tym czasie dodaj ryż, podlej 1/2 szklanki ciepłej wody i dopraw solą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj szpinak oraz natkę i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Gotowy pilaw przełóż do miseczek, posyp pokruszoną fetą i oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia