Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ryż biały
- 1/2 sztuki por
- 2 sztuki cebula
- 2 ząbki czosnek
- 300 g pieczarki
- 150 g ser feta
- 100 g szpinak
liście - 2 gałązki natka pietruszki
- 2 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź.
- Cebule obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Por oczyść, pokrój w słupki. Szpinak opłucz, osusz. Czosnek i natkę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj czosnek z pieczarkami i smaż wszystko przez 4 minuty. Po tym czasie dodaj ryż, podlej 1/2 szklanki ciepłej wody i dopraw solą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj szpinak oraz natkę i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Gotowy pilaw przełóż do miseczek, posyp pokruszoną fetą i oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia