Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g grzybów
200 g ryżu amerykańskiego
2 sztuki marchewki
2 sztuki pomidory
1 sztuka cebula
3 łyżki masła + do wysmarowania naczynia
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
sól
czarny pieprz
bułka tarta
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść i umyj. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do głębokiej patelni. Ustaw na średnim ogniu i odparuj, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekaną cebulę. Duś do miękkości.
- Na drugiej patelni rozpuść pozostałe masło. Dodaj startą na dużych oczkach marchew i podduś przez 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj i duś jeszcze 3 minuty.
- Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku i wymieszaj z grzybami, marchewką i pomidorami. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niego pilaw, wygładź łyżką i piecz 10 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka