Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pilaw z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  grzybów
  • 200 g  ryżu amerykańskiego
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pomidory
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki  masła + do wysmarowania naczynia
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • sól
  • czarny pieprz
  • bułka tarta
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby oczyść i umyj. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do głębokiej patelni. Ustaw na średnim ogniu i odparuj, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekaną cebulę. Duś do miękkości.
  2. Na drugiej patelni rozpuść pozostałe masło. Dodaj startą na dużych oczkach marchew i podduś przez 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj i duś jeszcze 3 minuty.
  3. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku i wymieszaj z grzybami, marchewką i pomidorami. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niego pilaw, wygładź łyżką i piecz 10 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE