Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
400 g ciasto francuskie
2 sztuki bakłażan
małyoliwa z oliwek
do smażenia6 łyżek pulpa pomidorowa
gotowa2 łyżki pesto bazyliowe
400 g pomidorki koktajlowe
200 g kukurydza konserwowa
200 g ser mozzarella
100 g ser parmezan
drobno starty1 garść bazylia
świeżasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pulpę pomidorową wymieszaj z pesto. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Bakłażany pokrój na cienkie plasterki, oprósz solą i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Ciasto francuskie rozwiń na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Płat ciasta posmaruj sosem pomidorowo-bazyliowym. na wierzchu ułóż plasterki bakłażana, połówki pomidorków koktajlowych oraz kukurydzę. Wierzch posyp startą mozzarellą i parmezanem.
- Tak przygotowaną pizzę piecz 15 minut w 220 st. C. Przed podaniem potrawę udekoruj świeżą bazylią.
Źródło przepisu: Smacznego!