Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pizza z bakłażanem i papryką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos do pizzy z bakłażanem i papryką można również przyrządzić ze świeżych pomidorów. Wystarczy zmiksować je z podsmażoną cebulą, czosnkiem i przyprawami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 300 g  mąka
  • 20 g  drożdże
  • 100 ml  woda
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżka  oliwa
    Farsz:
  • 200 g  przecier pomidorowy
  • 2 sztuki  bakłażan
    małe
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 kulka  ser mozzarella
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oregano
    do smaku
  • tymianek
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w 100 ml letniej wody i wlej do mąki. Dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 3 godziny.
  2. Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie osusz je ręcznikiem papierowym i przesmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze przez kilka minut. Następnie rozwałkuj je na 30-centymetrowy placek. Formę wysmaruj oliwą i wyłóż ciastem. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, posyp przyprawami. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę, bakłażana i paprykę. Piecz 25 minut w 220 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE