Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
300 g mąka
20 g drożdże
100 ml woda
1 szczypta sól
1 łyżka oliwa
- Farsz:
200 g przecier pomidorowy
2 sztuki bakłażan
małe1 sztuka papryka czerwona
1 kulka ser mozzarella
sól
do smakupieprz
do smakuoregano
do smakutymianek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w 100 ml letniej wody i wlej do mąki. Dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 3 godziny.
- Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie osusz je ręcznikiem papierowym i przesmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze przez kilka minut. Następnie rozwałkuj je na 30-centymetrowy placek. Formę wysmaruj oliwą i wyłóż ciastem. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, posyp przyprawami. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę, bakłażana i paprykę. Piecz 25 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia