Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 13 dag mąki pszennej
- 13 dag mąki pełnoziarnistej
- 2 dag suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 sztuki fenkuły
- 1 sztuka pomidor
- 10 dag śmietany kremówki
- biały mielony pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj drożdże, cukier oraz łyżeczkę soli. Następnie, stopniowo dodając mąkę pełnoziarnistą, zagniataj ciasto. Gdy już będzie elastyczne, odstaw je do wyrośnięcia na 20 minut.
- Fenkuły oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Pomidor umyj i pokrój w kostkę.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj śmietaną i ułóż na nim pokrojony fenkuł, a na nim kawałki pomidora. Wierzch oprósz solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowaną pizzę odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie piecz pizzę przez 20 minut w temperaturze 230 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!