Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąka
- 6 g drożdże
- 1/2 łyżeczki sól
- 150 ml woda
letnia - 1 łyżka oliwa
- Farsz:
- 100 g kurki grzyby
- 1 garść szałwia
świeża - 5 łyżek śmietana kremówka
36% - 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 70 g ser mozzarella
- 30 g ser kozi
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 50 ml wody i 2 łyżki mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej do czystej miski. Dodaj sól, zaczyn i 70 ml wody. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny.
- Śmietankę wymieszaj z drobno utartym czosnkiem i 1 łyżeczką oliwy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw na 30 minut.
- Kurki oczyść, umyj i osusz.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż je na papier do pieczenia. Na cieście rozsmaruj sos śmietanowy. Na wierzchu ułóż mozzarellę i ser kozi, kurki i całe listki szałwii. Zsuń pizzę na rozgrzaną blachę i piecz 10 minut w 230 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia