Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 25 g drożdże
świeże - 150 ml woda
ciepła - 1/2 łyżeczki cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 250 g mąka pszenna
- 4 sztuki buraki
- 75 g orzechy włoskie
- 100 g migdały
- 1 garść szpinak
lub botwinka - 1 słoik powidła śliwkowe
- 1 łyżka musztarda
francuska - 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i dodajemy rozczyn.
- Wszystko mieszamy z sobą przez ok. 3 minuty, na koniec dodajemy oliwę.
- Połączone składniki przekładamy na stolnicę i jeszcze przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte formujemy w kulkę i odkładamy jeszcze na chwilę. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni.
- Gotowe ciasto wykładamy dodatkami i pieczemy przez ok. 10 ? 15 minut.
- Na ciasto smarujemy powidła śliwkowe zmieszane z odrobiną musztardy.
- Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy.
- 0. Całość wykładamy na powidła i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.