Dzisiaj jest: Sobota, 12.10.2024 Imieniny: Eustachego i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pizza ze szparagami i pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 dag  drożdży
  • 45 dag  mąki + odrobina do oprószenia stolnicy
  • 30 ml  oliwy z oliwek
  • 20 dag  śmietany kremówki
  • 50 dag  zielonych szparagów
  • 15 dag  pomidorków koktajlowych
  • 12 dag  sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. 250 ml letniej wody dokładnie połącz z pokruszonymi drożdżami. Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i przesiej do miski. Na środku zrób wgłębienie i stopniowo wlewaj do niego wodę z dodatkiem drożdży oraz oliwę z oliwek. Składniki energicznie zagnieć, a uzyskane ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne. Owiń je w folię spożywczą i odłóż.
  2. Śmietanę gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki i sparz w osolonej wodzie. Następnie wyjmij z wrzątku, odstaw do ostygnięcia i pokrój na podłużne kawałki. Pomidorki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Ser gorgonzola pokrój w kostkę.
  3. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Posmaruj śmietaną. Na wierzchu rozłóż szparagi oraz pomidory i posyp serem gorgonzola oraz pieprzem. Piecz 10 minut w temperaturze 240 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE