Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 dag drożdży
- 45 dag mąki + odrobina do oprószenia stolnicy
- 30 ml oliwy z oliwek
- 20 dag śmietany kremówki
- 50 dag zielonych szparagów
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 12 dag sera gorgonzola
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- 250 ml letniej wody dokładnie połącz z pokruszonymi drożdżami. Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i przesiej do miski. Na środku zrób wgłębienie i stopniowo wlewaj do niego wodę z dodatkiem drożdży oraz oliwę z oliwek. Składniki energicznie zagnieć, a uzyskane ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne. Owiń je w folię spożywczą i odłóż.
- Śmietanę gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki i sparz w osolonej wodzie. Następnie wyjmij z wrzątku, odstaw do ostygnięcia i pokrój na podłużne kawałki. Pomidorki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Ser gorgonzola pokrój w kostkę.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Posmaruj śmietaną. Na wierzchu rozłóż szparagi oraz pomidory i posyp serem gorgonzola oraz pieprzem. Piecz 10 minut w temperaturze 240 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!