Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pizza ziemniaczana z grzybami leśnymi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 45 dag  mąki + odrobina do oprószenia stolnicy
  • 40 dag  ziemniaków
  • 20 dag  mieszanych leśnych grzybów
  • 1 dag  drożdży
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 3 sztuki pomidory
  • 35 dag  sera żółtego w plastrach
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę razem z solą. Na środku zrób wgłębienie i wrzuć pokruszone drożdże. Stopniowo wlewaj 250 ml letniej wody wymieszanej z 30 ml oliwy. Energicznie wyrób gładkie ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.
  2. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w półplasterki. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Oczyszczone grzyby pokrój w plasterki, a obraną cebulę w cienkie krążki.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdy kawałek rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości 3 mm. Placki przełóż po 2 sztuki na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na spody wyłóż po kilka plasterków sera, ziemniaki oraz pomidory. Wierzchy posyp grzybami i cebulą. Pizze oprósz solą, pieprzem oraz pociętym tymiankiem i skrop oliwą. Piecz 12 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE