Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
45 dag mąki + odrobina do oprószenia stolnicy
40 dag ziemniaków
20 dag mieszanych leśnych grzybów
1 dag drożdży
1 sztuka czerwona cebula
3 sztuki pomidory
35 dag sera żółtego w plastrach
oliwa z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę razem z solą. Na środku zrób wgłębienie i wrzuć pokruszone drożdże. Stopniowo wlewaj 250 ml letniej wody wymieszanej z 30 ml oliwy. Energicznie wyrób gładkie ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w półplasterki. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Oczyszczone grzyby pokrój w plasterki, a obraną cebulę w cienkie krążki.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdy kawałek rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości 3 mm. Placki przełóż po 2 sztuki na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na spody wyłóż po kilka plasterków sera, ziemniaki oraz pomidory. Wierzchy posyp grzybami i cebulą. Pizze oprósz solą, pieprzem oraz pociętym tymiankiem i skrop oliwą. Piecz 12 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!