Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki cebula czerwona
duża2 sztuki cebula biała
olej
do smażenia2 gałązki tymianek
świeży50 g masło
500 g ciasto francuskie
50 g oliwki
czarne100 g oliwki
zielone, faszerowane papryką1 sztuka jajka
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule czerwone i białe obierz i pokrój w półplasterki. na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła i zeszklij na nim cebulę. Oprósz ją solą oraz pieprzem i dodaj listki tymianku.
- Ciasto francuskie rozwiń i potnij na 4 równiej wielkości prostokąty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim ciasto.
- Oliwki pokrój w plasterki. Na prostokąty ciasta wyłóż cebulę oraz oliwki. Brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Pizzerinki piecz 15 minut w 210 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!